Bài luận về món ăn truyền thống tại Việt Nam


In recent years, Vietnamese cuisine is getting well-known not only domestically but also internationally. Vietnamese restaurant systems are opened and strongly developed in various countries worldwide, making Vietnamese cuisine’s position more and more affirmed in the world. According to Aroma’s reports, below are some of Vietnamese famous dishes which were voted by their popular levels in international restaurants’ menu and social media.

Những năm gần đây, ẩm thực Việt ngày càng được biết đến không những ở thị trường trong nước mà còn ở cả quốc tế.  Hệ thống các nhà hàng của người Việt đã phát triển mạnh ở nhiều nước đất nước trên thế giới, làm cho nền ẩm thực Việt Nam ngày càng được khẳng định trên phạm vi thế giới. Dưới đây là một vài món ăn Việt Nam nổi tiếng đã được bình chọn bởi độ nổi tiếng của nó trong các thực đơn nhà hàng ở nước ngoài và độ phủ sóng trên phướng tiện truyền thông.

Bài luận về món ăn truyền thống tại Việt Nam

First and foremost, a Vietnamese traditional dish which will be mention at first is Pho – Vietnamese Beef Noodle. Vietnamese beef noodle is one of the most popular food in Vietnam. The origin of this dish come from northern Vietnam in the early 20th century, and then became widespread in the country as well as many parts of the world after the Vietnam War. Vietnamese beef noodle is the combination of broth, rice noodle, many types of herbs, and beef or chicken. This Vietnamese noodle is garnished with coriander leaves, green onions, and also white onions. The characteristic of this Vietnamese traditional food is often with various kinds of herbs, such as basil or cilantro, with bean sprouts and lots of other accompaniments like hot chili sauce, hoisin sauce and some slices of lemon. Vietnamese beef noodle is a delicious dish. You will quickly fall in love with the traditional food because of its savory broth, chewy noodles, the tender beef slices, and scent plus tastes of herbs. Vietnamese beef noodle soup is suitable for early cold mornings or evenings, after a long sleep or a hard-working day, and even for those who are sick.

Phở sẽ là món ăn được nhắc đến đầu tiên. Phở Việt Nam là một trong những món ăn nổi tiếng của đất nước. Nó bắt nguồn từ miền Bắc Việt Nam vào đầu thế kỷ 20 và sau đó trở nên phổ biến ở đất nước này và nhiều nơi trên thế giới sau chiến tranh Việt Nam. Phở bò Việt là sự kết hợp giữa nước lèo, bánh phở, một số loại rau thơm và thịt bò hoặc là thịt gà. Phở bò Việt được trang trí với lá rau mùi, hành lá và hành tây. Đặc trưng của món này là nó thường được phục vụ với nhiều loại ra thơm như hung quế và rau mùi, với giá đỗ và các loại gia vị ăn kèm khác như tương ớt, nước sốt tương đen và chanh. Phở là một món ăn ngon. Bạn sẽ nhanh chóng yêu thích món này bởi nước dùng ngon, bánh phở và thịt bò mềm, cùng với hương vị của các loại rau thơm. Phở Việt thích hợp ăn trong những buổi sáng hay tối lạnh, sau một giấc ngủ dài hay một ngày làm việc vất vả, thậm chí người ốm cũng ăn được.

Bài luận về món ăn truyền thống tại Việt Nam

Bài luận về món ăn truyền thống tại Việt Nam

Next, another Vietnamese best traditional food that was voted is Vietnamese Fresh Spring Rolls, also known as Goi Cuon. The Vietnamese special cuisine consists of shrimp, pork, vegetables, herbs and rice vermicelli. All of them are wrapped in a rice paper called banh trang. Vietnamese fresh spring roll is one of the most popular appetizers in Vietnamese food culture. The traditional food is ranked at number 30 on the list of 50 most delicious foods in the worlds by CNN Go in 2011. Vietnamese spring roll is often served with a kind of special dipping sauce called fish sauce – nuoc mam, with garlic, limes, chili and crushed roasted peanuts. The combination of herbs, pork, shrimp and the salty, hot and sour dipping sauce make this Vietnamese fresh spring roll wonderfully unique.

Một món ăn ngon truyền thống khác của Việt nam nữa đó là món Gỏi Cuốn Việt Nam. Món ăn Việt này bao gồm tôm, thịt heo, rau, thảo mộc và bún. Tất cả những nguyên liệu này được gói lại bằng bánh tráng bột gạo. Món ăn truyền thống này đã được CNN Go xếp hạng thứ 30 trong danh sách 50 món ăn ngon nhất trên thế giới. Gỏi cuốn thường được phục vụ với một loại nước chấm đặc biệt gồm nước mắm tỏi chanh ớt và đậu phộng rang giã nhỏ. Sự kết hợp của các loại thảo mộc, thịt heo, tôm và nước chấm mặn mà chu cay làm cho món gỏi cuốn trở nên tuyệt vời hơn bao giờ hết.

Finally, the last dish that Aroma wants to introduce to you is Phnom Penh Noodle Soup – Hu Tieu Nam Vang. The Phnom Penh noodle soup originated in Cambodia but was created by Chinese immigrants. The soup looks like Vietnamese beef noodle soup – pho, but you will discover a few differences between the two when you taste it. Phnom Penh noodle soup has ground pork, shrimps, pork liver and heart, two or three quail’s eggs and some roasted garlic, as well as a little chopped Chinese chives leaves above. The broth of the Cambodian noodle soup is the combination of pork bone with dried pickled radish and dried shrimps. When the soup came to Vietnam, it is called Hu Tieu Nam Vang, and Nam Vang here is actually the Vietnamese name of Phnom Penh capital.

Và món cuối cùng mà Aroma muốn giới thiệu đến các bạn, đó là Hủ Tiếu Nam Vang. Món ăn có nguồn gốc ở Campuchia nhưng sáng tạo bởi những người nhập cư Trung Quốc. Món ăn này nhìn giống như phở, nhưng khi bạn nếm thửu, bạn sẽ khám phá ra một vài sự khác biệt giữa Phở và món hủ tiếu người Campuchia này. Hủ tiếu Nam Vang có thịt heo, tôm, gan và tim heo, hai ba quả trứng cút và một ít tỏi rang và một ít hẹ xắt nhỏ bên trên. Nước súp của món hủ tiếu này là sự kết hợp của xương heo, củ cải muối phơi khô và tôm khô. Khi món ăn này đến Việt Nam, nó được gọi là Hủ Tiếu Nam Vang và Nam Vang ở đây thật ra là tên tiếng Việt của thủ đô Phnom Penh.

These three Vietnamese traditional dished not only honor the beauty and taste of Vietnamese cuisine, but also spread its good reputation throughout the world. Let’s try out these if you have a chance, Aroma promise you will never regret.

Trên đây là ba món ăn truyền thống nổi tiếng của Việt Nam, chúng không chỉ tôn vinh vẻ đẹp và hương vị của ẩm thực Việt, mà còn làm lan rộng danh tiếng của ẩm thực Việt ra toàn thế giới. Hãy nếm thử những món này khi bạn có cơ hội nhé, bạn sẽ không thật vọng đâu, Aroma xin hứa đó.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *